Wiedza rośnie z
Jesteś weganinem, wegetarianinem lub po prostu chcesz zrezygnować z mięsa albo jeść go mniej? Nie wiesz czym zastąpić produkty odzwierzęce w swojej diecie? A może zastanawiasz się z czego jest roślinne jedzenie? Czy jest smaczne, wartościowe i czy syci tak samo jak klasycznie spożywane produkty?
Tu znajdziesz odpowiedzi na te inne pytania. Poznaj szerokie, kulinarne możliwości jakie dają wegańskie produkty z sieci sklepów Biedronka. Daj się zaskoczyć, zainspirować i skusić na bardziej roślinny sposób żywienia!
Sortuj:
Dieta roślinna – z czym to się je? Sprawdź, jak przygotować posiłki z produktów roślinnych i dowiedz się, jak przejść na dietę wegetariańską lub wegańską
Jak przejść na dietę roślinną? Poznaj praktyczne wskazówki!
Zbilansowana dieta wegańska – co musisz o niej wiedzieć? Poznaj popularne fakty i mity i sprawdź, czy weganizm jest zdrowy.
Weganizm a zdrowie – odkryj fakty i mity na temat diety wegańskiej
Produkty na bazie owsa czy kokosa to wartościowa alternatywa dla jogurtów! Sprawdź ofertę deserów wegańskich w typie jogurtu marki Go Vege.
Desery wegańskie w typie jogurtów: skład i zastosowanie
Jeśli szukasz alternatywy dla produktów mlecznych oraz mięsnych, linia produktów Go Vege jest właśnie dla Ciebie!
Teraz w Biedronce znajdziesz bogatą ofertę produktów wegańskich
Do czego wykorzystać hummus? Poznaj zastosowanie i przykładowe przepisy z hummusu Go Vege, dostępnego w sieci sklepów Biedronka.
Hummus – zakochaj się w paście
z ciecierzycy Go Vege
Sprawdź ofertę produktów na grilla z linii Go Vege. Roślinne zamienniki mięsa i wędlin są tak samo smakowite i aromatyczne jak ich mięsne odpowiedniki.
Czym zastąpić mięso na grillu? Pomysły nie tyko dla wegan!
Alternatywy mleka krowiego, czyli napoje roślinne. Dowiedz się więcej o napojach roślinnych Go Vege, dostępnych w sieci sklepów Biedronka.
Wegańskie zamienniki mleka – napoje roślinne Go Vege
Wiedza rośnie z
Lorem ipsum dolor sit amet
Sezon grillowy w pełni, a dzięki produktom roślinnego pochodzenia grill może być smaczny i różnorodny również dla osób niespożywających mięsa! Choć wielu z nas grillowanie jednoznacznie kojarzy się z pieczeniem kiełbasek, karczku czy skrzydełek z kurczaka, na ruszcie doskonale przyrządza się także warzywa oraz roślinne zamiennika mięsa. Naprawdę jest w czym wybierać!
Mięso w diecie wegetariańskiej zastępuje się produktami roślinnego pochodzenia. Odpowiednio uformowane, w kształt burgerów, kiełbasek czy kaszanki i starannie doprawione, doskonale nadają się do przyrządzania na ruszcie. Pomiędzy warzywnymi szaszłykami, ziemniakami bądź batatami pieczonymi w folii, znaleźć się mogą także roślinne zamienniki mięsa o bardzo wyrazistym smaku i aromacie. Jeśli chcesz, aby twój grill nęcił różnorodnością rozłożonych na ruszcie smakołyków, teraz jest to możliwe!
Wpływ diet ograniczających udział mięsa może nieść za sobą korzyści dla zdrowia, co jest mocno podkreślane przez ekspertów ds. żywienia. Ograniczenie, czy też rezygnacja ze spożywania produktów odzwierzęcych to niższe ryzyko wystąpienia m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 oraz rozwoju chorób nowotworowych. To także sprawniej pracujący układ trawienny oraz łatwiejsza kontrola masy ciała.
Czym zastąpić mięso w diecie?
Najpopularniejszymi zamiennikami mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej są nasiona roślin strączkowych: wszelkie odmiany grochu i fasoli, soczewica i ciecierzyca. Dlaczego? Bo są one, podobnie jak mięso, dobrym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Ponadto zawierają błonnik, wybrane witaminy z grupy B i składniki mineralne. Są sycące oraz świetnie łączą się z innymi roślinnymi składnikami oraz przyprawami, tworząc smakowite dania. Z podobnych przyczyn miłośnicy diet wege sięgają po buraki, bogate w foliany, które m.in. pomagają w prawidłowej produkcji krwi. Dodatkowo, potas w nich zawarty, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśniowego i w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Buraki cenione są również ze względu na zawartość flawonoidów, w tym antocyjanów.
Kiełbaski roślinne na bazie białka sojowego i pszennego to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wędliny. Jeśli jesteś akurat na etapie zmiany diety i świadomie ograniczasz spożycie mięsa, możesz swoją przygodę z dietą wege rozpocząć od wyboru kiełbasek roślinnych jak śląskie Go Vege. Odnajdziesz w nich wyrazisty smak i zrozumiesz, że dobrze doprawiony zamiennik mięsa jest doskonałym przysmakiem grillowym. Przyrumienione kiełbaski roślinne, jak śląski rarytas są chrupiące i doskonale komponują się z sosami Go Vege.
Możesz sięgnąć także po:
Kiełbaski sojowe smakują równie dobrze na zimno i na ciepło, ale to właśnie obróbka termiczna na grillu najlepiej wydobywa ich doskonały smak i zapach.
Wegeburgery to doskonałe źródło białka i błonnika. Doskonale komponują się z bułkami hamburgerowymi i tradycyjnymi. Można je podawać solo w towarzystwie sałatki albo na grzankach.
Do wyboru masz takie produkty, jak:
Głównym składnikiem kaszanki dla wegan i wegetarian zwykle jest kasza. W linii Go Vege dostępna jest kaszanka na bazie białej kaszy jęczmiennej. Jadalna osłonka kaszanki gwarantuje, że można ją bez obaw położyć na ruszcie grilla albo piekarnika. Równie dobrze przyrumieni się na patelni. Najlepiej smakuje w wydaniu klasycznym, czyli podana z chlebem i sosami Go Vege albo z musztardą.
Klasyczny gyros to wolno opiekane kawałki mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego, nadziane na pionowy, obracający się rożen. Tak przygotowaną sztukę mięsa ścina się długim nożem lub specjalną maszynką w cienkie paski, które trafiają do bułki typu pita albo bezpośrednio na talerz. Gyrosowi najczęściej towarzyszy sos tzatziki oraz sałatka, np. grecka.
Gyros roślinny zwykle jest zrobiony roślin strączkowych. W linii Go Vege polecamy gyros roślinny na bazie grochu. Doskonale komponuje się z sałatkami i sosami Go Vege, świetnie sprawdzi się także na pizzy czy w tortilli.
Przygotowanie smakowitego grilla dla uczestników imprezy, którzy świadomie rezygnują z mięsa, nie jest trudne. Substytuty mięsa z linii Go Vege idealnie nadają się na ruszt i sprostają wszelkim warunkom stawianym produktom przeznaczonym do obróbki termicznej pod chmurką: mają intensywny smak, aromat i doskonale komponują się z sosami i sałatkami.
Mleko prawdopodobnie każdemu z nas towarzyszy od najmłodszych lat. Najpierw jedliśmy śniadania z jego udziałem, np. kaszkę manną czy płatki kukurydzane z mlekiem. Następnie, nie wyobrażaliśmy sobie bez niego ulubionej, porannej kawy. „Tradycyjne” mleko krowie to jeden z podstawowych produktów w kuchni, jednak nie wszystkim służy, np. osobom z nietolerancją laktozy. Wtedy z pomocą przychodzą napoje roślinne.
Choć potocznie o napojach roślinnych mówimy „mleko”, nie jest to właściwy termin. Nazywanie napoju „mlekiem owsianym” wzięło się prawdopodobnie od tego, że jest często wykorzystywany w kuchni jako zamiennik mleka. Jest trochę gęstszy i na pewno inny w smaku. Być może również chęć znalezienia zamiennika mleka krowiego przyczyniła się do takiego nazewnictwa. Warto mimo wszystko pamiętać, że oficjalnie tego typu produkt oznaczamy „napojem owsianym”.
Za ojczyznę napoju owsianego uznaje się Szwecję. To tam, na potrzeby osób z nietolerancją laktozy, na Uniwersytecie w Lund wynaleziono napój, który miał zastąpić mleko krowie. Następnie wynalazcy założyli w latach 90. XX wieku firmę Oatly („owsiany”). Na początku nie zrewolucjonizowało to rynku nabiałowego. Dopiero w obecnych czasach, gdy nastała moda na zdrowe żywienie i eliminowanie produktów odzwierzęcych, ludzie zaczęli doceniać napój owsiany.
Napój owsiany składa się głównie z wody i owsa. Dodaje się do niego również olej roślinny np. rzepakowy, słonecznikowy, dodatki smakowe (np. sól) oraz często wybrane witaminy i składniki mineralne.
Napój owsiany, nazywany też potocznie „mlekiem” owsianym
„Mleko migdałowe” to – podobnie jak w przypadku „mleka owsianego” – potocznie używana, ale niewłaściwa nazwa napoju migdałowego.
Napój migdałowy jest szczególnie doceniany za jego słodkawy, orzechowy posmak. Ma mleczną barwę, a w jego skład wchodzi głównie woda oraz blanszowane migdały. Z uwagi na obecność orzechów w napoju, osoby z alergią na ten produkt, nie powinny go spożywać. Napój migdałowy naturalnie nie zawiera laktozy, nasyconych kwasów tłuszczowych.
Napój migdałowy zawiera niewielką ilość wapnia, stąd często producenci fortyfikują go, tzn. wzbogacają go w wapń, który jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości. Produkt dostarcza również witamin B12, B2, D.
Co zachęca do spożywania napoju owsianego?
Napój migdałowy Go Vege z Biedronki to dobry zamiennik mleka krowiego, w atrakcyjnej cenie.
Napój sojowy, zwany potocznie „mlekiem sojowym”, jest prawdopodobnie najpopularniejszą alternatywą dla mleka krowiego. Wywodzi się z Chin i innych regionów Azji Wschodniej. Produkuje się go poprzez namaczanie w wodzie ziaren soi. Ma neutralny smak i kolor podobny do innych napojów roślinnych. Napój sojowy zawiera ok 80 kcal w szklance (200 ml) i jest bogaty w białko. Bardzo często jest wzbogacany i stanowi źródło wapnia oraz witamin B2, B12 oraz witaminy D.
Warto podkreślić, że soja podobnie jak wyżej wymienione migdały, jest alergenem.
W ofercie sklepów Biedronki dostępny jest klasyczny napój sojowy Go Vege (1 l) oraz napój sojowy waniliowy (1 l).
Rezygnując z mleka i nabiału odzwierzęcego, należy zadbać o równie zbilansowaną dietę. Wybierając napoje roślinne, warto zwrócić uwagę na ich skład, ale także czy były poddane procesowi fortyfikacji. Wzbogacenie produktów, obok dobrze zbilansowanej diety, może zapobiegać niedoborom witamin i składników mineralnych, które są często niedoborowe w diecie wegańskiej. Napoje roślinne Go Vege są poddawane procesowi fortyfikacji, poza produktami ekologicznymi - co wynika z regulacji prawnych. Dlatego dla przykładu, szklanka napoju sojowego Go Vege zawiera podobną ilość wapnia czy białka, co mleko krowie.
Ponadto warto sprawdzić, czy napój roślinny zawiera witaminę D oraz B12. Witamina D m.in. pomaga w utrzymaniu zdrowych kości z kolei B12 m.in. bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek.
Napoje roślinne Go Vege z powodzeniem zastąpią mleko odzwierzęce w niemal każdym przepisie. Można je dolewać do kawy lub płatków śniadaniowych. Z napoju migdałowego zrobimy przepyszne naleśniki, które posmakują nawet najmłodszym niejadkom. Napój sojowy idealnie zastąpi krowie mleko podczas przygotowywania koktajli. Napój owsiany sprawdzi się w wypiekach, np. ciasteczek.
Do czego jeszcze można użyć napojów roślinnych? Wszelkiego rodzaju ciast, deserów na bazie mleka, budyniu, owsianki, do pasty twarogowej, zupy mlecznej, racuchów, gofrów i wielu innych dań.
W ofercie produktów Go Vege w sieci sklepów Biedronka pojawiła się nowość – pasteryzowany napój roślinny owsiany. Produkt ten nie zawiera laktozy, jest również bez dodatku cukru. Z uwagi na pasteryzację powinien być przechowywany w warunkach chłodniczych.
W sieci sklepów Biedronka znajdziesz napój owsiany bez dodatku cukru. Występuje w trzech wariantach: pasteryzowany 750 ml, ekologiczny 330 ml i ekologiczny 1 l.
Hummus stale zyskuje na popularności w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, a coraz częściej doceniany jest również przez „mięsożerców”. W podstawowej wersji składa się z zaledwie kilku składników i przypraw, jest łatwy do zrobienia oraz doskonale zastępuje np. masło. Jest uniwersalny i smaczny, można stworzyć z niego niezwykle proste dania. Sprawdź, do czego wykorzystać hummus oraz poznaj jego wartości odżywcze.
Hummus to pasta do smarowania albo też sos/dip. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, gdzie jest bardzo popularną, zimną przekąską i dodatkiem do dań. Co ciekawe, przeciętny Izraelczyk potrafi zjeść 10 kg hummusu rocznie!
Z języka arabskiego „hummus” oznacza po prostu „ciecierzycę”, czyli jego główny składnik. Pastę tą można przygotować również z innych nasion strączkowych, np. bobu czy fasoli. Choć na rynku i w książkach kucharskich można znaleźć przeróżne przepisy, hummus klasyczny składa się z: ciecierzycy, pasty sezamowej (tahini), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw.Do takiej bazy można dodać swoje ulubione warzywa, np. buraki, dynię czy pomidory. Ważne, aby wszystko było zmiksowane na gładką masę, bez ani jednej grudki.Hummus w restauracjach krajów arabskich często podawany jest na talerzyku z małą ilością dodatków. Nie jest konieczne spożywanie go widelcem, wystarczy kromka świeżego pieczywa.Hummus ma charakterystyczny smak ze względu na różnorodność dodatków. Przede wszystkim wyczuwalny jest smak cieciorki i posmak sezamu, zawartego w paście tahini. Sok z cytryny dodaje świeżości i orzeźwienia.
Hummus – co to takiego?
Hummus dostarcza ok. 230–240 kcal / 100 g (z czego 68% energii pochodzi z tłuszczu, 15% to węglowodany i blisko 12% – białko). Jest często wykorzystywany jako zamienniki m.in. masła. Ciecierzyca, na bazie której przygotowuje się hummus zawiera .m.in. błonnik, foliany, żelazo, i cynk. Jest również źródłem białka pomagającym w utrzymaniu zdrowych kości.
Hummus, ze względu na niski indeks glikemiczny, często polecany jest cukrzykom.
To chyba najczęściej stosowany i najprostszy sposób na wprowadzenie hummusu do diety. Ulubione pieczywo (najlepiej pełnoziarniste) posmaruj hummusem zamiast masła, serka czy innego smarowidła. Dodaj wędlinę albo ser (jeśli nie jesteś na diecie wege) i koniecznie warzywa (np. pomidor, ogórek) lub kiełki.
Na imprezę przygotuj kanapeczki z bagietki – kromki posmaruj hummusem, posyp szczypiorkiem i połóż na wierzchu rzodkiewkę lub paprykę.
Tortillę, zamiast sosem, posmaruj hummusem, dodaj dużo sałaty, warzywa oraz mięso (jeśli je jadasz) i zapiecz na patelni lub grillu elektrycznym. Oto wartościowy posiłek w kilka minut.
Hummus jest tak smaczny, że możesz go również jeść na kanapce bez żadnych dodatków.
Źródła
Z. Zdrojewicz, J. Majewski, J. Pająk, M. Majewski, Hummus – trochę egzotyki na talerzu, https://www.czytelniamedyczna.pl/6111,hummus-troch-egzotyki-na-talerzu.html
Hummus do sałatki? Czemu nie! To doskonały pomysł na lunch dla dorosłych i dzieci. Do hummusu najczęściej dodaje się kaszę bulgur. W połączeniu z oliwkami, suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami otrzymujemy pyszne danie na zimno.
Co do składników ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Osoby z alergią lub nietolerancją glutenu, zamiast kaszy bulgur mogą zastosować np. kaszę gryczaną. Do sałatki możesz dodać cebulę, inne ulubione warzywa, kawałki piersi z kurczaka albo tofu.
Sałatkę z hummusem możesz przygotować w formie warstwowej albo wymieszać wszystkie składniki od razu. Jakkolwiek to zrobisz, będzie pysznie! Podawaj ją na zimno na imprezie, do dań z grilla lub po prostu zjedz w domu lub w pracy.
Impreza ze znajomymi? Seans filmowy? Pasta z ciecierzycy doskonale sprawdzi się jako dip do klasycznych, imprezowych przekąsek! Kremowa konsystencja hummusu będzie znakomicie kontrastować z chrupiącą tortillą czy paluszkami. Słone dodatki, możesz zastąpić – pokrojonymi warzywa w słupki, podaj zrumienione w opiekaczu, pełnoziarniste pieczywo lub gotowe, niesolone grzanki. To równie smaczna alternatywa!
A czy słyszałeś o czekoladowym hummusie? To doskonała propozycja na przyjęcie dla najmłodszych i nie tylko! Na pewno większości małych i dużych łasuchów zdarzyło się niejeden raz wyjadać krem czekoladowy prosto ze słoika. Teraz tego rodzaju praktyka może stać się inspiracją do podania wartościowego, aksamitnego kremu na bazie ciecierzycy w trakcie rodzinnego spotkania lub prywatki. Do przygotowania pasty w domu, będziesz potrzebować 2 szklanek ugotowanej ciecierzycy, 4 łyżek ciemnego kakao, 50-80 ml syropu klonowego lub miodu, 1 łyżeczkę oleju kokosowego oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Tak przyrządzony mus możesz podać ze świeżymi owocami. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, przepis możesz wzbogacić kremem z orzeszków ziemnych GoVege, bananem lub dowolnym napojem roślinnym GoVege dla uzyskania bardziej puszystej konsystencji.
W ofercie sieci sklepów Biedronka znajdziesz 7 rodzajów hummusu marki Go Vege w opakowaniach o pojemności 160 g – klasyczny (z ciecierzycy i sezamu), paprykowy, pomidorowy, z burakiem, o smaku curry oraz z toppingiem spicy salsa lub czerwone pesto. Stale poszerzamy naszą ofertę, dlatego warto śledzić na bieżąco nowe smaki oraz asortyment.
Hummusy Go Vege nie zawierają substancji konserwujących, są idealnym dodatkiem do kanapek i zimnych przekąsek. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu posiłki są sycące.
Gdy dieta wegańska dopiero zyskiwała na popularności, panowało przekonanie, że jest nudna, uboższa w wartości odżywcze, że daniami bezmięsnymi nie da się najeść. Tymczasem jeden produkt (mowa właśnie o hummusie) udowadnia, że przy odrobinie wyobraźni można stworzyć pyszne i przede wszystkim sycące posiłki.
Hummus jest tak uniwersalny, że można go potraktować jako głównego bohatera talerza, traktując pieczywo jako dodatek, lub zjeść na kanapce albo tortilli, zastępując nim inne smarowidło. Sprawdzi się również w formie sosu do mięsa lub kotlecików bezmięsnych oraz ryb. Na imprezę przygotuj chrupkie warzywa pokrojone w słupki, a hummus podaj w formie dipu – zachwyt gości murowany!
Rosnąca popularność produktów wegetariańskich i wegańskich wynika m.in. z korzyści, jakie ich spożywanie może przynieść naszemu zdrowiu oraz środowisku naturalnemu. Pozytywny wpływ diety roślinnej na zdrowie jest niezaprzeczalny. Coraz więcej konsumentów sięga po produkty roślinnego pochodzenia, czy też roślinne alternatywy ograniczając tym samym spożycie produktów odzwierzęcych. Zmniejszenie konsumpcji czerwonego mięsa może przynieść korzyści zarówno zdrowotne, jak i znacząco zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko naturalne.
Wśród diet wegetariańskich wyróżniamy wiele ich odmian w zależności od eliminowanego produktu. m.in. laktoowowegetarianizm (eliminacja mięsa, ryb, natomiast inne produkty odzwierzęce, tj. mleko, jaja są akceptowane), laktowegetarianizm (wyklucza jaja, mięso i ryby) czy owowegetarianizm (dopuszcza spożywanie jaj, ale eliminuje produkty mleczne, mięso i ryby).
Linia produktów wegańskich i/lub wegetariańskich Go Vege powstała przede wszystkim z myślą o weganach, wegetarianach oraz osobach świadomie ograniczających spożycie mięsa. Oferta kierowana jest także do osób, które po prostu poszukują nowych doznań smakowych i chcą urozmaicić swoją dietę.
Wysoka jakość oraz ich doskonały smak, przy równie atrakcyjnych cenach sprawiają, że produkty z linii Go Vege naprawdę zachęcają do eksperymentowania z nowymi smakami, zapachami i konsystencjami. Nie bez powodu marka Go Vege zajęła pierwsze miejsce w dwóch kategoriach plebiscytu RoślinnieJemy: „Roślinny game-changer 2021” oraz „Najlepsza Roślinna Strategia Marketingowa 2021”. Produkty z tej właśnie linii to całe pole roślinnych możliwości – każdy miłośnik dań i produktów wege znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Z kolei zamiennikiem sera żółtego są plastry roślinne bez laktozy oraz bez dodatku substancji konserwujących. Świetnie nadają się do kanapek, tostów czy pizzy.
Źródła
https://dietly.pl/blog/wegetarianizm-o-czym-warto-pamietac-rezygnujac-z-miesa
https://ekoalternatywa.com.pl/dieta-wege-dobra-dla-planety/
https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/nabial/co-sie-stanie-z-twoim-cialem-kiedy-przestaniesz-pic-mleko-zdziwisz-sie/e0gh2gs
https://zywienie.abczdrowie.pl/co-nam-szkodzi-w-wedlinach-sprawdzamy-na-co-uwazac
W linii Go Vege znajdziemy smakowite alternatywy dla mięsa i wędlin, tj. plastry, pasztety czy kiełbaski – także parówki. Dodatek ziół, suszonych pomidorów, ziaren (czarnuszka, słonecznik) czy orzechów sprawia, że zamienniki mięsa i wędlin są bardzo intensywne w smaku i mają wyśmienity aromat. Część z nich, podobnie jak w przypadku produktów mięsnych, można przygotować na ciepło, np. wegeburgery, kiełbaski czy gyros.
Zamienniki nabiału w formie deseru mogą – podobnie jak nabiał – występować w wersjach naturalnych (można do nich dosypać ulubione płatki, orzechy, suszone owoce) i smakowych.
Desery z wegańskimi kulturami bakterii to produkty fermentowane bez dodatku cukru, słodzików i aromatów. W wersjach smakowych znajdziemy warianty, w których aż 34% ich składu stanowią owoce. Na półce znajdziemy takie propozycje, jak banan + jagoda, gruszka + mango czy malina.
Zmiana klasycznego mleka krowiego na napoje roślinne to przede wszystkim świadoma decyzja, która może mieć wiele powodów. Jednym z nich są różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. „Tradycyjne” mleko krowie nie wszystkim służy i osoby z nietolerancją laktozy muszą go unikać. Wtedy z pomocą przychodzą napoje roślinne. W przypadku napojów roślinnych warto zwrócić uwagę na wersje fortyfikowane.
Napoje roślinne Go Vege mogą być dobrą alternatywą dla mleka. Do wyboru mamy napoje: migdałowe, sojowe, owsiane, kokosowe. Potocznie nazywane „mlekami roślinnymi” (potocznie, ponieważ Trybunał Sprawiedliwości UE orzekł, że termin „mleko” jest zastrzeżony tylko dla produktów pochodzenia zwierzęcego, podobnie jak „śmietanka”, „masło”, „ser” i „jogurt”), doskonale nadadzą się do kawy, deserów, przygotowania naleśników czy gofrów.
Dania gotowe Go Vege są doskonałym sposobem na szybki obiad bez gotowania od podstaw. Wystarczy podgrzać je w kuchence mikrofalowej albo w sposób tradycyjny, czyli w rondelku. Dania opierają się m.in. na takich składnikach jak np.: ciecierzyca, komosa ryżowa, czy kasza. Mogą stanowić dobre źródło błonnika, czy też białka.
W linii Go Vege znajdziemy gołąbki z warzywami i ryżem, fasolkę w sosie pomidorowym z tofu, czy curry w stylu indyjskim z dynią, ciecierzycą i szpinakiem.
Pasty na kanapki Go Vege to nie tylko dobrze znany weganom i wegetarianom hummus w wielu odmianach smakowych, ale także pasta z białej fasoli z dodatkiem siemienia lnianego, pasta z pieczarek z pestkami dyni czy krem z orzeszków arachidowych – doskonały także do naleśników, racuchów czy ciast.
Pasty kanapkowe świetnie sprawdzają się także na tostach i grzankach.
Wśród sosów wegańskich Go Vege znajdziemy m.in. bezglutenowy, wegański majonez i sos tatarski (bezglutenowy), sos czosnkowy (bezglutenowy) oraz ostre sosy paprykowe – z papryką jalapeño oraz chili (bezglutenowe). Wzbogacą one smak kanapek, tostów, grzanek, ale także potraw z grilla.
Wiele klasycznych i popularnych deserów bazuje na jajkach, mleku, maśle i produktach mlecznych, z których weganie rezygnują. Stąd można by się spodziewać, że trudno jest dostać smaczny, słodki produkt pozbawiony tych składników. Nic bardziej mylnego! W linii produktów GoVege, znajdziesz gotowe desery kokosowe o smaku kawowym i karmelowym. To świetna, słodka propozycja dla wegan i nie tylko. Każdy wielbiciel gładkich kremów i puddingów powinien ich spróbować! Można je jeść samodzielnie, nabierając łyżeczką prosto z kubeczka albo wzbogacić prażonymi orzechami, świeżymi lub suszonymi owocami, otrzymując w ten sposób ciekawy deser.
Jednym z najbardziej uniwersalnych produktów w linii Go Vege jest tofu – wegański zamiennik mięsa i nabiału. Klasyczna, naturalna wersja charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz jest źródłem wapnia. W ofercie sieci sklepów Biedronka występuje również w wariantach smakowych: z tymiankiem i słodkim chili, a także w postaci wędzonej. Tofu sprawdza się jako dodatek do wielu potraw jednogarnkowych, sałatek oraz jako samodzielna przekąska.
Dieta wegańska polega na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkiej żywności pochodzenia zwierzęcego. Weganie rezygnują nie tylko z mięsa (w tym także ryb i owoców morza), nabiału i jajek, ale także np. z miodu, żelatyny i niektórych barwników (np. E120, czyli koszenili, którą pozyskuje się z owadów).
Wydawać się może, że przez eliminację wymienionych składników dieta wegańska jest bardzo monotonna. To nieprawda! Weganie rezygnują z deserów na bazie mleka, nabiału czy jaj, ale mają dużo alternatywnych, równie pysznych możliwości, które dają duże pole popisu dla kulinarnej wyobraźni. Przyjrzyjmy się im!
Fermentowane desery wegańskie produkowane są na bazie owsa, kokosa, orzechów nerkowca, migdałów, siemienia lnianego bądź soi. Cechuje je zazwyczaj:
Źródła
https://bellaplace.pl/moc-skladnikow/co-moga-jesc-weganie/
https://www.maczfit.pl/blog/czego-nie-jedza-weganie-dieta-weganska-wszystko-co-musisz-o-niej-wiedziec/
https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Produkty/Jogurt-roslinny-wartosc-odzywcza-sklad-ktory-wybrac-czego-unikac
https://www.medonet.pl/zdrowie,kokos--charakterystyka--wlasciwosci-zdrowotne-i-odzywcze,artykul,1734827.html
https://zywienie.abczdrowie.pl/jogurty-roslinne
OATJOGU Pure pitny to pierwsza wegańska alternatywa jogurtu z dużą ilością owoców oraz bez dodatku cukru, z żywymi kulturami bakterii – te dwie ostatnie cechy czynią go unikatowym na rynku produktów wegańskich.
Napój roślinny OATJOGU Pure występuje w dwóch wersjach smakowych: banan + jagoda i banan + mango. Obie wzbogacone są o witaminy D i B12, których często brakuje osobom przebywającym na diecie wegańskiej, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu odpornościowego.
Zakręcana buteleczka o optymalnej pojemności (230 g) sprawia, że napój roślinny OATJOGU Pure można zabrać ze sobą do pracy, na trening czy na spacer.
Zastosowanie jogurtów wegańskich jest takie samo jak w przypadku ich mlecznych odpowiedników. Mogą one stanowić samodzielny deser (wersje smakowe) albo bazę lub dodatek do rozmaitych przekąsek i dań.
Roślinne jogurty klasyczne pełnią w kuchni rolę odpowiednika jogurtów naturalnych. Można traktować je jako:
OATJOGU Go Vege to dwa smakołyki do wyboru: napój roślinny i przekąska o konsystencji jogurtu – oba bez dodatku cukru. Ten deser na bazie owsa można wzbogacić o ulubione owoce, orzechy, ziarna czy płatki śniadaniowe.
Owies zawiera m.in:
Wegańskie jogurty to doskonała propozycja dla osób świadomie rezygnujących z mięsa i produktów odzwierzęcych.
To sprawia, że mogą być ciekawą i zaskakującą alternatywą dla tradycyjnego jogurtu.
Roślinna baza deserów fermentowanych może sprawiać, że mają one nieco inną konsystencję od ich mlecznych odpowiedników, np. bardziej galaretowatą czy podatną na rozwarstwienie. Nie jest to jednak ich wada, a jedynie dowód na to, że w składzie nie znajdziemy żadnych ukrytych składników, odpowiadających za atrakcyjny wygląd deseru, co nie dyskwalifikuje ich jako produkty wegańskie.
W ofercie deserów wegańskich Biedronki Go Vege znajdziemy produkty w różnych smakach.
Te fermentowane desery o jedwabistej konsystencji przywodzą na myśl pudding. Są gęste, nie rozwarstwiają się, mają wyrazisty smak, w którym idealnie równoważy się kwasowość roślinnego jogurtu ze smakowymi dodatkami. Nie dodaje się do nich barwników i korzysta się wyłącznie z naturalnych aromatów oraz wegańskich kultur bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.
Wegańskie desery Go Vege są wyraziste w smaku i wygodne do zabrania do lunch boxu. Równie dobrze sprawdzą się jako przekąska na podwieczorek.
Wegański deser fermentowany COCOJOGU Go Vege to produkt roślinny na bazie kokosa. Ciekawe połączenie smaku tego egzotycznego orzecha, ze smakiem jagód dostarcza niebanalnych doznań także osobom borykającym się z nietolerancją laktozy – desery Go Vege są wszak bezmleczne.
Orzechy kokosowe zawierają m. in.:
Wraz ze wzrostem popularności roślinnego sposobu żywienia, wokół diety wegańskiej narosło wiele mitów. Większość z nich jest niestety szkodliwa i wprowadza w błąd osoby zainteresowane przejściem na roślinny sposób żywienia. Czy zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa? Jakie witaminy (i czy w ogóle) powinni suplementować weganie? Czy weganizm jest drogi? Za moment odpowiemy na te pytania i rozprawimy się z najpopularniejszymi mitami dotyczącymi diety wegańskiej.
Dieta wegańska jest jedną z odmian diety wegetariańskiej, w której eliminuje się wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, mleko i jego przetwory, jaja, miód i inne produkty pszczele. Jadłospis wegan opiera się wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego: zbożach, nasionach roślin strączkowych, warzywach, owocach, tłuszczach roślinnych i pestkach. Weganizm jest więc bardziej restrykcyjnym sposobem żywienia od wegetarianizmu, który w swoim podstawowym wariancie zakłada eliminację z diety mięsa zwierząt rzeźnych, a niekiedy również ryb.
Mimo że pierwsze towarzystwa i organizacje wegańskie powstały dopiero w XX w., to w wzmianki o w pełni roślinnym sposobie żywienia pochodzą już ze starożytności. W tamtym okresie bardziej popularną dietą był jednak wegetarianizm praktykowany głównie ze względów religijnych.
Obecnie weganizm to znacznie więcej niż sposób żywienia – jest to cała filozofia i styl życia, zakładający rezygnację ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego albo mogących przyczyniać się do cierpienia zwierząt, np. wyrobów z naturalnej skóry, jedwabiu i wełny czy kosmetyków testowanych na zwierzętach. Weganie nie biorą też udziału w rozrywkach, w których narażone jest dobro zwierząt, np. nie chodzą do cyrku, zoo, oceanariów, na rodeo.
Źródła
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/fakty-i-mity-dotyczace-diety-weganskiej/
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/
https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
https://jbc.bj.uj.edu.pl/Content/866124/NDIGOZ085747.pdf#page=45
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-wegetarianska-i-weganska-gdzie-szukac-skladnikow-niedoborowych/
MIT. Mówiąc o produktach zawierających białko wielu z nas z pewnością ma na myśli głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym możemy sądzić, że wykluczenie ich z diety jest równoznaczna z powstaniem niedoborów tego ważnego składnika. Takie założenie nie ma jednak nic wspólnego z rzeczywistością – odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta wegańska może dostarczać odpowiedniej ilości białka do organizmu.
Choć w ostatnich latach weganizm zyskuje na popularności, to społeczna świadomość dotycząca komponowania wege posiłków i bilansowania diety jest dość niska. W związku z tym wokół diety wegańskiej narosło wiele mitów, które nie mają żadnych podstaw naukowych, a mimo to są często powielane. Co ciekawe, istnieje też sporo faktów przemawiających na korzyść diety roślinnej, o których wielu z nas z pewnością nie słyszało. Jakich? Za moment to sprawdzimy.
Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że osoby stosujące dietę wegańską charakteryzuje mniejsze ryzyko zapadalności na wybrane nowotwory, cukrzycę typu 2 i choroby układu sercowo-naczyniowego, a także wystąpienie otyłości, nadciśnienia tętniczego i śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca.
Kluczowe znaczenie ma tu jednak odpowiednie zbilansowanie diety. Oznacza to, że powinna ona dostarczać wszystkich ważnych składników pokarmowych: białka, węglowodanów i tłuszczów w odpowiednich ilościach i proporcjach, a także być źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych dla zdrowia organizmu. Warto wspomnieć, że podstawą dobrze skomponowanej diety są nieprzetworzone produkty, w tym owoce i warzywa, których każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 400 g (więcej warzyw niż owoców). Bazowanie wyłącznie na wysoko przetworzonej żywności o niskiej gęstości odżywczej zdecydowanie nie zapewni nam wymienionych korzyści zdrowotnych.
W ofercie sieci sklepów Biedronka znajdziesz wiele fortyfikowanych napojów roślinnych Go Vege, m.in. pasteryzowany napój owsiany, napój migdałowy, kokosowo-ryżowy, ryżowy oraz sojowy naturalny i waniliowy. Zadbaliśmy też o dostępność różnych rodzajów tofu Go Vege, zawierających wapń – na półkach naszych sklepów znajdziesz je w wariancie naturalnym i wędzonym, a także marynowane z tymiankiem lub sweet chilli.
MIT. Wykluczenie z jadłospisu mięsa, ryb i jaj, które stanowią źródło żelaza, może budzić obawy o niedobór tego ważnego składnika mineralnego w diecie wegańskiej. Jednak żelaza dostarczają nam nie tylko produkty pochodzenia zwierzęcego – znajduje się ono też w produktach roślinnych, lecz jest trudniej przyswajalne przez organizm.
Podobnie jak w przypadku białka, kluczem do dostarczenia sobie odpowiedniej ilości żelaza na diecie wegańskiej będzie właściwie skomponowany jadłospis. Tak naprawdę niedoborom żelaza w organizmie może sprzyjać każda źle zbilansowana dieta, nie tylko wegańska. W badaniach wykazano nawet, że w grupie wegan anemia wcale nie występowała częściej, niż w przypadku osób spożywających produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dobrymi źródłami żelaza dla wegan są nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, pełnoziarniste produkty zbożowe, zielone warzywa liściaste, nasiona, orzechy i pestki. Znajdujące się w nich żelazo niehemowe jest gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe, obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym postuluje się, by zawartość żelaza w diecie wegańskiej była 1,8 razy wyższa niż w diecie klasycznej. Warto też moczyć nasiona roślin strączkowych przed gotowaniem oraz łączyć pokarmy bogate w żelazo ze źródłami witaminy C, co zwiększa przyswajalność tego ważnego składnika mineralnego.
Dobrymi źródłami białka w diecie wegańskiej są: nasiona roślin strączkowych, w tym soja i jej przetwory (np. napój sojowy Go Vege klasyczny lub waniliowy, różne warianty tofu Go Vege, tempeh), wybrane pełnoziarniste zboża, orzechy, nasiona i pestki. Przygotowane z nich dania są świetnymi wegańskimi alternatywami dla posiłków z mięsem i nabiałem. Jeśli zostaną dobrze przyprawione, będą równie smakowite, co ich odpowiedniki znane nam z klasycznej diety. Nie wierzysz? Koniecznie poznaj wyśmienite pomysły na grill dla wegan i wegetarian i sprawdź, czym zastąpić mięso.
W miarę możliwości należy wprowadzać do diety wegańskiej jak najbardziej różnorodne produkty zawierające białko. Ich umiejętne łączenie sprawia, że zachodzi zjawisko uzupełniania aminokwasów, które zwiększa wartość odżywczą spożywanych białek i pozwala dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych aminokwasów.
FAKT. Dobrze zbilansowana i różnorodna dieta wegańska niesie liczne korzyści dla zdrowia. Spożywane w dużej ilości, nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego dostarczają sporej ilości błonnika, witamin i składników mineralnych, a także cennych antyoksydantów oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dieta wegan nie zawiera mleka i jego przetworów, które są jednym z najważniejszych źródeł wapnia dla osób na tzw. diecie klasycznej. Mimo to nadal możliwe jest dostarczenie odpowiedniej ilości tego składnika mineralnego wraz z dietą roślinną.
Dobrym źródłem wapnia w diecie wegańskiejjest np. : jarmuż, sezam, mak, suszone figi, suche nasiona fasoli oraz niektóre orzechy. Warto pamiętać także o zawierających wapń wege produktach, np. tofu i fortyfikowanych napojach roślinnych: owsiany, migdałowy, ryżowo-kokosowy, ryżowy oraz sojowy, które warto włączyć do swojego menu. Takie świadome podejście do żywienia i uważne komponowanie posiłków oraz całego jadłospisu pomoże uniknąć niedoborów na diecie wegańskiej.
FAKT. Każdy weganin powinien suplementować witaminę B12. Naturalnie występuje ona tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że dieta roślinna, nawet najlepiej skomponowana, nie będzie w stanie dostarczyć odpowiedniej dawki.
Niektóre wegańskie alternatywy dla nabiału bywają wzbogacane o witaminę B12, co stwarza szansę na pokrycie przynajmniej części zapotrzebowania z pożywienia. Roślinne alternatywy dla nabiału z dodatkiem witaminy B12 znajdziesz również w sieci sklepów Biedronka. W ofercie mamy np. fermentowane produkty i napoje Go Vege na bazie owsa OATJOGU, wegańskie plastry Go Vege o smaku Goudy oraz pomidor-bazylia, a także napoje roślinne Go Vege w praktycznych kartonach i butelkach.
Ważna jest również suplementacja, najlepiej prowadzona pod okiem lekarza i w oparciu o regularne badania krwi, które pomogą dobrać właściwą dawkę.
MIT. Przejście na dietę wegańską wcale nie musi oznaczać, że nasze cotygodniowe lub comiesięczne wydatki na jedzenie drastyczne wzrosną. Kluczowe będzie tu odpowiednie planowanie posiłków i zakupów, które pozwoli ograniczyć marnowanie żywności. Wybierając się do marketu lub na targ warto mieć przy sobie listę produktów, z których przygotujesz smaczne i urozmaicone dania na kilka dni. Dobrze sprawdzają się mniejsze, ale częstsze zakupy – dzięki nim zawsze będziesz mieć pod ręką świeże owoce i warzywa oraz możesz na bieżąco dokupować swoje ulubione wege produkty.
Marnowaniu żywności sprzyja regularne sprawdzenie zawartości lodówki i przygotowywanie dań z resztek, które już za moment nie będą nadawały się do spożycia. Warto też mrozić produkty, których nie zdołamy zjeść, np. resztkę niepoddanego obróbce tofu, więdnące liście szpinaku czy kawałki warzyw, które zostały nam po przygotowaniu sałatki.
Popularność diet roślinnych wrasta z każdym rokiem, dlatego też coraz więcej osób rozważa przejście na dietę wegetariańską, wegańską lub na fleksitarianizm. Każda z nich zakłada eliminację lub znaczące ograniczenie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, co wiąże się z zastąpienia ich produktami roślinnego pochodzenia. W zamian otrzymujemy obietnicę korzyści zdrowotnych, których warunkiem jest jednak urozmaicone i różnorodne menu dla wegan oraz prawidłowe zbilansowanie diety. Jak przejść na dietę roślinną i jak komponować posiłki, by odnieść największe korzyści zdrowotne? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek.
Jeśli zdecydowałeś już, że chcesz przejść na bardziej roślinny sposób żywienia, najlepiej zacznij robić to metodą małych kroków. Bez względu na to, czy twoim celem jest weganizm, wegetarianizm, fleksitarianizm czy dieta planetarna, warto stopniowo oraz świadomie wprowadzać ograniczenia. Surowe restrykcje, ograniczenia żywieniowe i tęsknota za ulubionymi smakami mogą negatywnie wpływać na Twój nastrój i motywację oraz zabrać Ci całą radość związaną z przejściem na roślinną dietę.
Źródła
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-fleksitarianska-czyli-elastyczny-wegetarianizm/
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/263840,dieta-planetarna
Istnieje jeszcze jeden dobry powód, dla którego warto wprowadzać dietę roślinną małymi krokami. Układ pokarmowy każdego z nas potrzebuje stopniowej adaptacji do spożywania coraz większej ilości nasion roślin strączkowych. W przeciwnym razie może się to skończyć wzdęciami i innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami, które tylko zniechęcą Cię do bardziej roślinnego sposobu żywienia. Kiedy Ty i Twój organizm przyzwyczaicie się do bardziej roślinnego odżywiania, będziesz mógł zwiększać ilość posiłków i dni bez mięsa, aż do osiągnięcia założonego wcześniej celu.
Zamiana produktów pochodzenia zwierzęcego na roślinne wiąże się też ze zmianą smaków, z którymi miałeś do tej pory styczność. Zadbaj więc o to, by roślinne potrawy były dobrze doprawione i cieszyły Twoje kubki smakowe. Wybierz się na zakupy w poszukiwaniu przypraw, świeżych i suszonych ziół lub ziołowych mieszanek, które nadadzą Twoim daniom wyjątkowego smaku i aromatu, a później eksperymentuj w kuchni, tworząc własne przepisy diety roślinnej.
Weganie powinni też pamiętać o włączaniu do swojego menu produktów zawierających składniki, które mogą być niedoborowe na diecie roślinnej. Należą do nich:
Przejście na dietę roślinną wiąże się z koniecznością odpowiedniego zastępowania produktów pochodzenia zwierzęcego ich roślinnymi alternatywami. Nie wystarczy po prostu usunąć z obiadowego talerza mięsnych kotletów, a zamiast mleka do owsianki dodawać wody. Podstawą wszystkich korzyści zdrowotnych, jakimi kusi nas dieta wegańska jest komponowanie posiłków, jak i całego dziennego, tygodniowego i miesięcznego menu w taki sposób, by dostarczyć organizmowi wszystkich składników pokarmowych w niezbędnych ilościach. Z tego względu każdy posiłek na diecie roślinnej powinien być dobrze zbilansowany.
Jeśli szukasz pomysłów na roślinne alternatywy dla produktów odzwierzęcych, to poniżej zostawimy Ci kilka inspiracji.
Prawidłowe komponowanie i odpowiednie bilansowanie wegańskich posiłków mogą być trudne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą roślinną. Warto jednak zadbać, by w każdym posiłku znalazły się:
Wegetarianie, którzy spożywają nabiał i jaja mają nieco ułatwione zadanie – obie te grupy produktów są bardzo dobrym źródłami pełnowartościowego białka. Co więcej, żółtko jaja dostarcza łatwo przyswajalnego żelaza hemowego, a mleko i produkty mleczne pomagają w pokryciu zapotrzebowania na wapń. Nadal jednak dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych może być trudniejsze i wymagać więcej wysiłku, dlatego nie tylko weganie, ale też wegetarianie powinni pamiętać o odpowiednio zbilansowanej diecie.
Osoby na diecie roślinnej powinny również pamiętać o suplementacji witaminy B12. Jej naturalnymi źródłami są tylko produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego dieta wegańska nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na ten ważny składnik. W posiłkach warto jednak uwzględnić produkty wzbogacone o witaminę B12, oraz pamiętać o odpowiedniej suplementacji (prowadzonej pod okiem lekarza).
Jednym ze sposobów na stopniową i łagodną zmianę diety na w 100% roślinną jest czasowe przejście na fleksitarianizm. Możemy potraktować go jako etap przejściowy pomiędzy klasyczną dietą a weganizmem, który pozwoli nam zaadaptować się do zmian i nauczyć komponować zbilansowane i wartościowe wege dania.
Czym jednak jest fleksitarianizm? Jest to rodzaj diety, który nazywamy też „elastycznym wegetarianizmem”. Opiera się on na zasadach racjonalnego żywienia i powinien dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dieta fleksitariańska zakłada znaczące ograniczenie spożycia mięsa. Zezwala jednak na spożywanie mleka i produktów mlecznych, jajek oraz ryb. Głównym źródłem białka powinny być jednak produkty pochodzenia roślinnego, zwłaszcza nasiona roślin strączkowych, zaleca się również korzystanie z produktów bazujących na strączkach, np. tofu, tempeh, można również sięgać po napoje roślinne.
Eksperci nadal mają problem z określeniem, co oznacza „znaczące ograniczenie” spożycia mięsa (raz w tygodniu? raz w miesiącu?), dlatego nie znajdziemy jednoznacznych wytycznych w tym zakresie. Zamiast tego, przechodząc na dietę fleksitariańską, warto kierować się założeniem, że mięso spożywamy okazjonalnie i w sytuacjach, kiedy zjedzenie w pełni wegetariańskiego lub wegańskiego posiłku jest niemożliwe, np. poza domem, podczas różnych uroczystości, na urlopie.
Jeśli Twoją motywacją do zmiany tradycyjnego sposobu odżywiania na dietę roślinną jest troska o środowisko, możesz zamiast fleksitarianizmu wypróbować dietę planetarną. Zakłada ona, że każdego dnia powinniśmy spożywać różnorodne produkty roślinne i znacząco ograniczać spożycie czerwonego mięsa (do ok. 100 g tygodniowo), mleka i produktów mlecznych (do ok. 250 g dziennie). Głównymi źródłami białka w tej diecie są produkty pochodzenia roślinnego, w tym nasiona roślin strączkowych. Co więcej, duży nacisk kładzie się na komponowanie posiłków w oparciu o produkty lokalne i sezonowe oraz unikanie dodawania cukru do potraw (zarówno domowych jak i gotowych).
Dieta planetarna, podobnie jak fleksitarianizm, może być sposobem stopniowego i łagodnego przejścia na weganizm albo docelowym modelem żywieniowym, który zostanie z nami na długi lata.
Jak rozpocząć przejście na dietę roślinną?
Wegańskie alternatywy dla mięsa:
Zamienniki nabiału w menu dla wegan:
Produkty roślinne zastępujące jajka:
INFORMACJE
OFERTA
SZYBKIE LINKI
O BIEDRONCE
Copyright 2022 Jeronimo Martins Polska S.A.
Serwis w wersji dla osób niewidomych i niedowidzących